AJANDA
SAĞLIK İZNİ OLAN İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILABİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?

İş hayatında izin konusu önemli bir yer arz etmektedir. Kimi zaman idari kimi zaman da yıllık alınan izinlerin yanında sağlık sorunları ve doğum-gebelik izinleri de önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü uzun süren izinler; işçinin işe dönüşteki adaptasyonunu, işverenin de işçi üzerindeki yönetim yetkisini etkilemektedir.

4857 İş Kanunu 25. Maddesi uyarınca;

“Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

 I- Sağlık sebepleri:

 a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması veya engelli hâle gelmesi durumunda, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.

b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

 (a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17. maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74. maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.” Demektedir.

4857 Sayılı İş Kanunu 17. Maddesinde yer alan;

“a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra, 

b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

 c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

 d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, feshedilmiş sayılır. Demektedir.

Bu bildirim önellerine 25. Maddede yer alan 6 haftalık süreler eklendiğinde feshedilmiş olmaktadır.

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 74. Maddesinde doğum ve gebelik için 16 haftalık izin süresi bulunmaktadır. Bu durumda toplamda 16+6 = 22 haftalık süre sonunda feshedilmiş olmaktadır.”

8 hafta ile 14 hafta arasında değişen fesih ihbar önellerinde iş akdinin feshi olduğu zaman bu zaman aralığında olursa şartları varsa kıdem tazminatı ödemek zaten gerekiyorsa da ihbar tazminatı ödemek de gerekmektedir.



cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry