AJANDA
İDARE MAHKEMESİ: SANAYİCİLERDEN ALINAN KAYIP-KAÇAK KULLANIM BEDELİ HUKUKA AYKIRI

"İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) Ankara 5’inci İdari Mahkemesi’ne “kayıp-kaçak elektrik bedelinin faturalara yansıtılmasının haksız, hukuksuz ve ilgili kanunun amacına aykırı” olduğu yönünde açtığı dava sonuçlandı. Mahkemenin 19 Eylül 2013'te oybirliği ile verdiği kararda kayıp-kaçak bedelinin faturaya yansıtılmasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Şimdi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bu mahkeme kararını Danıştay’da temyiz etmesi ya da Tarifeler Daire Başkanlığı’nın yeni bir düzenleme yapması gerekiyor.

Mahkeme kararı sonrası sanayicilerin son 5 yılda ödedikleri kayıp-kaçak bedelini de geri alma hakkına kavuştuğunu ileri süren davacı kurum yetkilisi İşletmelerin bir dilekçe ile müracaat edeceklerini ve ödedikleri kayıp-kaçak bedelini geri isteyebileceklerini ifade etti.

EPDK : TEMYİZE GİTTİK, YANLIŞ ANLAMALARA MAHAL VERMEYİN.

Konunun basına yansımasının ardından EPDK'dan bir açıklama geldi. Açıklamada şöyle denildi:

“İTHİB tarafından açılan bir dava sonucunda Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından alınan bir kararla, “sanayicinin artık kayıp kaçak bedeli ödemeyeceği, kayıp kaçak bedellerinin tarifeye yansıtılmasının hukuka aykırı olduğuna karar verildiği, bundan böyle dağıtım şirketlerinin sanayicilerden kayıp kaçak bedelleri tahsil edemeyeceği, “konu temyiz edilmezse 4 Aralık’tan sonra uygulamanın başlayacağı, Mahkeme kararı sonucunda sanayicilerin bir dilekçe ile son 5 yıllık kayıp kaçak bedellerini geri alma hakkına kavuştuğu” gibi kamuoyunda yanlış beklentiler doğuran yanlış yorumlar yer almıştır. 

İTHİB, Kurumumuzdan “dağıtım şirketlerinin fatura bedeline yüzde 15’ine ulaşan meblağları kullanıcılara yüklemesi biçimindeki Kanuna aykırı uygulamalarının sona erdirilmesi” talebinde bulunmuştur. Kurumumuz talebe, şikâyet konusu kayıp-kaçak bedelinin yasal dayanakları ve teknik yönünü açıklayarak cevap vermiş ve bu bedelin tüm tüketiciler tarafından ödenmesinin zorunlu olduğunu belirtmiştir.

Mahkeme tarafından iptal edilen husus tüketicilerin kayıp-kaçak bedeli ödemesi uygulaması olmayıp, kurul tarafından değerlendirilmesi gereken bir talebin kurum tarafından cevaplanmasından ibarettir.  Mahkemenin iptal kararına yönelik temyiz yoluna gidilmiştir.   Mahkeme konunun Kurulumuz tarafından karara bağlanması gerektiğine hükmetmişken, Mahkemenin bu kararı sonucunda sanayicinin artık kayıp kaçak bedeli ödemeyeceği gibi haberlerde  ifade edilen hususlar doğru değildir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve sektörde yanlış bir beklentinin oluşmaması için konunun bu şekilde düzeltilmesini rica ederiz.”



cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry